Varför kork?

Korkeken har odlats och skördats av människan i tusentals år. I arkeologiska utgrävningar har man funnit amforor från 1:a århundradet f Kr där korken fortfarande sitter kvar och skyddar vinet inuti. Vin och kork har genom tiderna varit en perfekt duo, men även inom andra områden har korken uppskattats pga sin förmåga att vara vattentät, gastät och lätt.

I korkekslundarna frodas den biologiska mångfalden i ekosystemen av växter, fåglar och insekter, och korkekarna omvandlar skadlig koldioxid till syre, speciellt under tiden efter den blivit skördad, då den absorberar fem gånger så mycket koldioxid än annars! Korkbarken är därför en 100% nedbrytbar och förnybar naturprodukt. Korkekarna skördas försiktigt för hand vart 9:e år och de välskötta träden kan leva i upp till 250 år.

Portugals korkeksskogar står för hälften av världens naturliga korkproduktion. Korken är vacker, lätt, vattenavstötande, fläcktålig och som korkläder jämförbar med lammskinn i hållbarhet. Den är dessutom silkeslen, smidig och mjuk.

På senare år har många korkekslundar skövlats till förmån för Eucalyptusplanteringar, vilket utarmar den biologiska mångfalden i områdena. En ökad efterfrågan på kork hjälper korkekslundarna att få fortsätta berika naturen och kulturen där de genom årtusenden växt och gett människor arbete.

Genom att skaffa dig en vacker, handgjord produkt av kork gör du naturen en tjänst och ger också de skickliga korkhantverkarna i bla Portugal en möjlighet att fortsätta berika världen med sin skicklighet.

Corkei på Vegovision-mässa i Göteborg, april 2018

Kan man tvätt korkväskan?

Hur funkar korkskinn? Se min film här:

Varför är det så bra att köpa kork?

Hur skördas korkeken? Se youtube-klippet!

Varför kork? Här är 10 anledningar:

  • det finns så mycket att välja mellan
  • det kommer nya kollektioner varje år, men du kan även efterbeställa tidigare års modeller

  • korkproduktion orsakar inget lidande för några djur och är därför det bästa alternativet till läder

  • i korkproduktionen skadas inte träden som skördas

  • genom att köpa korkprodukter bidrar du till att rädda ett unikt ekosystem och även de utrotningshotade arter som ingår i det

  • kork har fantastiska egenskaper som gör det till ett idealiskt materail för modeaccessoarer

  • våra leverantörer arbetar i de bästa materialen från de bästa producenterna för att få fram de finaste accessoarerna

  • kork är en naturens skapelse vilket gör varje produkt unik

  • allt i shopen är tillverkat och designat i Portugal

  • exklusiv design som inte bara är trendigt utan också tidlöst

Kork är också vackert, hållbart, mjukt och lätt att hålla rent. Sortimentet varierar så titta in ofta!

Var kommer materialet till Corkeis korkskinnsprodukter ifrån?

Det är tillverkat av den yttre barken av den städsegröna eken med det latinska namnet Querkus Suber som växer i Portugal. Skickliga hantverkare skördar den etiskt och hållbart sätt utan att orsaka skador på trädet eller naturen runt omkring.

Vad händer med träden efter att de skördats?

Träden som skördats markeras med ett nummer som visar vilket år de skördats. De lämnas sen ifred i omkring 7-10 år, vilket trädet behöver för att producera ny bark. Ju längre man låter barken sitta, desto högre blir kvaliteten. Vid tätare skörd används korken till t ex vinkorkar eller väggskivor. Endast den mest mogna, högkvalitativa korken används i modeindustrin.

Trädet lever i ett par hundra år och tar inte skada av skörden, eftersom barken när den mognat naturligt släpper från trädet. För att säkerställa att träden är friska sker inte den första skörden förrän trädet är omkring 25-35 år gammalt.

Var odlas eller växer korkekar?

Korkeken trivs bäst i västra Europa och norra Afrika längs Medelhavskusten. De största koncentrationen av korkekslundar finns i södra Europa, i Portugal, Spanien, Italien och Frankrike.

Vad är så speciellt med korkprodukter?

Hållbar produktion och biologisk nedbrytbarhet är kanske de främsta egenskaperna. Det är också lättviktigt, elastiskt, ogenomträngligt (för vätskor, gaser), tålighet mot slitage, allergivänligt och motståndskraftigt mot eld. När du köper och använder korkprodukter deltar du i processen att bevara en naturlig, förnybar resurs och en ekologisk miljö i sydvästra Europa.

Hur tar jag bäst hand om mina korkskinnsprodukter?

Till skillnad mot läder behöver kork inte smörjas in eller impregneras. Det tvättas lätt av med tvål. Torka av smuts med en ren trasa och lite tvål och vatten, torka av överflödigt vatten med en torr trasa och låt torka luftigt, ej i direkt sol.

Hur tåliga är korkskinnsprodukterna?

Korkskinn är slitstarkt som läder av medeltjock kvalitet. Det brukar jämföras med t ex ormskinn eller lammskinn. Eftersom det är en naturprodukt som består av ett tunt lager kork på en textil slits den med tiden, beroende på hur hårt man använder den. Därför är det viktigt att vara normalförsiktig med väskan. Vill man ha en väska som tål hård hantering ska man satsa på en väska av annat slag.

Ändrar sig produkterna över tiden?

Ja. Korkskinn, liksom vanligt skinn och läder, reagerar vid kontakt med mänsklig hud och fett och mörknar något mer på ställen där detta skett. Under användning i olika väder under längre tid mognar färgen och de ljusa väskorna blir något, lite mörkare. Men detta är ju fallet även med djurhudar och är ingenting som gör väskorna mindre attraktiva. De får en patina som allt annat.

Korskinnet är vatten- och vädertåligt mot regn, snö och hagel. Vid normal användning håller det i många år. Men om du tillhör dem som lastar dina väskor tungt och ställer dem på smutsiga golv eller i grusiga bagageutrymmen kommer korkskiktet att slitas fortare. Vid användning kommer färgen på färgat korkskinn att slitas mer på utsatta ställen. Färgen är växtbaserad och så naturvänlig det går för att ändå hålla så länge som möjligt.

Varför kostar produkterna så mycket?

De är tillverkade av ett unikt material, kork, som kommer från korkekar som växer nästan enbart i en region i världen - i västra Medelhavsområdet och längs Atlantkusten. Korkskinnsväskor är noggrannt tillverkade av högkvalitativ kork i Portugal. Korkindustrin är reglerad av Portugals regering för att säkerställa att den för korkekarna bästa skördetekniken används. Produkterna är sen tillverkade av rättvist betald arbetskraft. De skulle vara billigare om de producerades i låglöneländer, men här vill man skapa en produkt rättvis mot både miljö och arbetare och behåller därför tillverkning och kontroll där korken odlas.

Finns det tillräckligt med korkekar för att göra modeprodukter av den?

Kork har varit det bästa materialet till vinkorkar sedan tidernas begynnelse och många tror att vinindustrin gått över till plastkorkar pga att korkekarna börjar ta slut. Detta är en myt. Korkodlarna försäkrar att det finns tillräckligt med korkekar och att regelbunden plantering säkerställer en kontinuerlig och stabil källa till kork även i framtiden.

När korkmaterialet tillfälligt förlorar i popularitet pga att vinindustrin använder plastkorkar och att korkgolv o dyl för tillfället inte är modernt, huggs många korkekslundar ner och ersätts av annan gröda. Det innebär att de ursprungliga ekosystemen där de djur, växter och mikroorganismer som trivs ihop med korkeken också försvinner.

Det finns tillräckligt med kork i korkskogarna i Portugal idag för att räcka i 100 år. Ett pågående återplanteringssystem gör att Portugals ekskogar nu ökar ca 4 procent per år i genomsnitt.